Buluh merupakan salah satu
spesis rumput, sama seperti lalang, jagung dan padi. Buluh yang kadang-kadang
disebut bambu atau aur, tumbuh dan membiak dengan mudah di kebanyakan kawasan
tropika dan subtropika. Di negara kita terdapat berbagai-bagai jenis buluh.
Antaranya buluh akar, buluh batu/tumpat, buluh betung, buluh cina, buluh duri,
buluh gading, buluh kasap, buluh minyak/padang, buluh peleting, buluh perindu
dan buluh sembilang.
Bagi masyarakat peribumi di nusantara, buluh mempunyai seribu satu kegunaan iaitu sebagai baur kail atau joran, baur panah, bekas membakar lemang, bilah kipas, bilah serkap, galah, pagar, ranting dan batang payung, rakit, sangkak, seligi, sigai, sudip, tabung, tuar, tukil dan sebagainya. Hasil anyaman buluh pula termasuk bakul, dulang, nyiru dan tudung saji. Jenis buluh yang biasa ialah buluh akar, buluh betung, buluh minyak dan buluh gading.
Memproses Bahan
Hanya buluh yang sudah cukup
tua digunakan dalam kerja kraftangan. Buluh yang dipilih dipotong mengikut
ukuran yang dikehendaki. Berikut adalah langkah memproses buluh :
Merendam
Mengikut cara tradisional,
buluh yang siap dipotong itu kemudian direndam di dalam air asam dan air selut
selama seminggu. Tetapi kini cara yang lebih mudah digunakan ialah buluh itu
direbus bersama campuran soda. Proses ini bertujuan mengeluarkan kandungan gula
yang terdapat di dalam buluh, supaya tidak dimakan bubuk dan tahan lebih lama.
Dari segi rupa pula, buluh yang telah direndam sedemikian dianggap lebih cantik
dan menarik walaupun berbau masam.
Menyalai
Selepas direndam dan direbus,
buluh disalai atau diperasap hingga kering. Kemudian buluh dibelah, disepat
(memisahkan kulit daripada isi batang pokok) dan diraut. Kedua-dua kulit dan
isi batang yang diraut menjadi bilah boleh digunakan dalam anyaman. Bilah
bahagian kulit buluh lebih keras dan sukar dilenturkan jika dibandingkan dengan
bilah isi. Oleh itu, bilah bahagian kulit lebih sesuai dijadikan rangka atau
tulang hasil kraftangan. Dalam pembuatan nyiru, misalnya, bilah kulit dijadikan
bingkai untuk anyaman bilah isi.
ANYAMAN
BULUH NEGERI SABAH
Produk kraf berasaskan buluh
merupakan produk kraftangan yang paling banyak dihasilkan di negeri Sabah. Ini disebabkan terdapat banyak pokok buluh di
negeri ini terutamanya di kawasan pedalaman Sabah iaitu di daerah Tambunan,
Keningau dan Tenom. Buluh amat berfungsi
dalam budaya dan kesenian etnik tempatan seperti Kadazan, Dusun, Lundayeh,
Murut, Rungus dan sebagainya. Kegunaan
buluh yang terawal adalah sebagai keperluan harian sahaja. Kini penggunaannya telah dipelbagaikan dengan
penghasilan produk mengikut daya kreatif pembuatnya.
Buluh yang dipotong akan
dibelah dan diraut sehingga menjadi bilah-bilah halus. Ianya kemudian diwarnakan dan dianyam
membentuk motif-motif produk kraftangan
yang halus dan menarik. Antara produk
yang dihasilkan daripada buluh ialah bakul “wakid”, bakul “takinan”, beg “kappa”, bubu, dulang,
bakul buah, alas pinggan dan sebagainya.
Peralatan yang digunakan
Proses Membuat Produk Anyaman Buluh
Contoh Aktiviti Pembuatan Produk Buluh
Contoh Produk Yang Dihasilkan
No comments:
Post a Comment