DAGING
Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan
daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia
di kebanyakan negara.
RESEPI GULAI SIAM
BAHAN BAHAN
600 gm daging
20 tangkai cili
kering
10 batang serai
dihiris
2 cm lengkuas
15 ulas bawang
merah
5 ulas bawang putih
2 cm belacan
1 biji kelapa
Sedikit terung
pipit
3 helai daun limau
purut
3 tangkai cili
hijau (belah 2)
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
10 biji lada hitam
PROSES PENYEDIAAN
Daging dibersih
& dipotong kecil-kecil. Kemudian digaul dengan serbuk kunyit & garam.
Diperap 10 minit. Serai, lengkuas, cili, bawang merah, bawang putih, lada hitam
& belacan digiling sampai halus.
Kelapa diambil
secawan pati & semangkuk santan cair. Masukkan daging, bahan-bahan yang
digiling & santan cair ke dalam periuk & jerang di atas api.
Bila daging empuk,
masukkan terung pipit, daun limau purut, cili hijau & pati santan. Bila
terung empuk rasa garamnya, baru diangkat.