IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN SIAKAP STIM NYONYA
BAHAN BAHAN
Seekor Ikan Siakap
BAHAN SOS
bunga kantan
serai
bawang merah
bawang putih
halia
minyak untuk menumis
BAHAN PERAP
halia
serai
bawang merah
PROSES PENYEDIAAN
kisar bahan perap dan perap pada ikan selama setengah jam.ketepikan.kukus ikan sehingga ikan masak.ambil airnya ikan yang di kukus tadi.panaskan minyak untuk tumis bahan sos.masak sehingga pekat.matikan api dan tuangkan atas ikan.sedia di hidang.
No comments:
Post a Comment