IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN TALAPIA KUKUS
BAHAN BAHAN
Ikan Talapia Seekor
Sos Tiram
Sos Plum
Bunga Kobis
Tomato
Lobak
Cili Padi
Bawang Besar
Bawang Putih
Lengkuas( Jangan Banyak )
Halia
PROSES PENYEDIAAN
Bila sudah hampir masak.Hias keliling dengan bunga kobis,lobak dan tomato yang juga dihiris cantik.
No comments:
Post a Comment