Sunday, February 4, 2018

IKAN TENGGIRI MASAK KICAP

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN TENGGIRI MASAK KICAP

BAHAN BAHAN
300 gm ikan tenggiri
2 labu bawang besar-dimayang bulat-bulat
2 sudu makan kicap
2 sudu makan sos tomato
2 biji cili merah dibelah 8
1 sudu makan cili giling
1 senduk minyak kelapa
1 sudu teh gula
Garam dan ajinomoto

PROSES PENYEDIAAN
Ikan teggiri dibersihkan dan dipotong 3. Lumurkan garam pada ikan dan goreng garing. Kemudian angkat.

Tumiskan pula cili giling hingga garing. Kicap dan sos tomato dicampur dan dibancuh dengan 1/2 cawan air.

Setelah itu masukkan dalam kuali cili tadi. Masukkan juga gula, garam dan ajinomoto. Setelah mendidih masukkan ikan.


Balik-balikkan sebentar dan barulah dibubuh bawang besar dan cili merah. Kemudian angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment