IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.
MASAK LEMAK IKAN MASIN
BAHAN BAHAN
600 gm ikan kering (yang banyak tulang)
3 biji cili merah
1 biji kelapa
2 labu bawang besar 1 batang serai
2 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ikan kering dan rendam. Potong ikut sebesar yang disukai. Perah santan dan asingkan pati dan kemancarnya.
Potong cili menjadi dua. Potong serai sepanjang 5 cm dan ketuk. Jerangkan kemancar santan dan kacau selalu. Masukkan ikan kering, pati santan, asam gelugur dan cili. Kacau selalu supaya tidak naik bau
No comments:
Post a Comment