Sunday, February 4, 2018

IKAN TONGKOL ASAM PEDAS

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN TONGKOL ASAM PEDAS

BAHAN BAHAN
2 ekor ikan tongkol yang sudah siap dibersihkan.
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji tomato(yang masak)
5 tangkai lada kering
3 sudu besar asam jawa
3 biji lada besar (merah)   Sedikit minyak masak yang telah digunakan bagi tujuan menumis
sedikit air
garam dan serbuk perasa

PROSES PENYEDIAAN
1.Bahagikan bawang putih kepada 2 bahagian.1 dilumurkan dengan sedikit garam dan halia.
2.Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam tadi,perapkan ikan tadi sebentar.
3.Sementara menunggu ikan diperep, mesin bahan-bahan seperti lada kering tomato, bawang besar,lebihan bawang putih,halia dan lada besar. 
4. Tumis bahan tadi dengan minyak yang telah digunakan sehingga harum dan masukkan air asam jawa,,tunggu hingga pekat sedikit,masukkan sedikit garam dan serbuk perasa,kecilkan api.
5. Ikan yang telah diperap dan dibakar hingga masak.

6. Angkat, kemudian tuangkan sos yang telah dibuat tadi...keatas ikan yang telah masak.

No comments:

Post a Comment