IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN SIAKAP STIM KICAP
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan siakap
1 sudu makan stok ayam
1 sudu makan kicap sotong
2 sudu makan kicap air ½ sudu makan minyak bijan
5 ulas bawang putih} hiris dan goreng
bahan perasa secukup rasa
500 ml air
PROSES PENYEDIAAN
1. Masukkan air ke dalam periuk. Masukkan ikan dan rebus sehingga masak. Angkat dan ketepikan
2. Kemudian masukkan stok ayam, kicap sotong, kicap cair, minyak bijan dan bahan perasa secukupnya ke dalam air rebusan tadi. Kacau rata dan masak sehingga mendidih
No comments:
Post a Comment