Pokok Nipah |
Pokok Nipah merupakan sejenis tumbuhan yang hidup subur dikawasan paya air masin. Ianya lebih dikenali oleh mesyarakat nelayan yang tinggal di muara-muara sungai dan di tepi pantai kerana daunnya digunakan sebagai atap dan dinding rumah disamping pucuk yang diproses untuk dijadikan sebagai rokok yang dikenali sebagai Kirai, manakala buahnya yang muda pula enak dimakan atau diproses menjadi gula yang dikenali sebagai gula nipah dan juga air mayang muda.
( sebelum keluarnya buah ) boleh dijadikan
sebagai minuman tradisi yang juga
dipanggil tuak nipah. Namun usaha Perbadanan Kemajuan Kraftangan Cawangan Sabah
untuk menambah sumber ekonomi keluarga nelayan disamping mencari bahan baru
menjadikan daun Nipah sebagai bahan utama pembuatan produk kraftangan yang
berpotensi untuk dimajuakan oleh pengusaha-pengusaha dan pengemar kraf.
Proses membilah daun Nipah
Proses membilah daun Nipah ( daun muda ) memerlukan
susana kerja yang sabar serta
kerjatangan yang halus kerana daun muda yang dibilah mudah terkoyak dengan
benda –benda yang tajam seperi pisau yang digunakan. Oleh itu proses pembilahan
hendaklah dibuat oleh mereka yang mahir dan perlu berhati-hati demi mengelakan
banyak bahan yang terbuang. Bagi tujuan pemilihan daun yang sesuai dijadikan
produk, Ianya dipilih daripada pucuk nipah yang belum terlerai yang panjangnya
kira-kira 3-6 meter. Pada mulanya pucuk nipah di tebang dan daun muda
diceraikan dengan pelepah. Proses seterusnya ialah mengasingkan daun muda
tersbut daripada lidi yang terletak ditengah-tengah daun dan lidi kecil yang
terletak ditepi daun kemudian barulah proses membilah daun mengikut saiz yang
diperlukan.
ANTARA PERALATAN YANG DIGUNAKAN
PROSES
PENGERINGAN DAUN NIPAH
Bagi tujuan pengeringan daun Nipah, ianya memerlukan suhu yang
sederhana iaitu tidak terlalu kering jika hendak membuat sesuatu produk
kraftangan. Ini adalah kerana bahan yang terlalu kering mudah putus semasa
melurut berbanding bahan-bahan yang lain seperti pandan dan mengkuang.
Berikut adalah kejian pengeringan yang telah
dilakukan dimana bahan dijemur pada suhu bilik dan dibawah cahaya matahari.
PROSES
PEWARNAAN DAUN NIPAH
Penyediaan Warna
Dalam proses pewarnaan daun Nipah juga boleh
menyerap warna dengan mudah seperti Pandan, Serdang, Buluh dan bahan-bahan yang lain. Semasa proses
pewarnaan dibuat kita perlulah menyediakan warna-warna yang dikehandaki dengan
sukatan yang betul. Beberapa jenis warna yang boleh digunakan dalam proses ini
termasuklah jenis Semasa Besic, Jenis NCL, Daylon dan warna-warna tradisional
seperti isi Kunyit dan Tambu Kuning.
Bagi tujuan proses pewarnaan keadah yang
selalu digunakan ialah dengan memanaskan air sehingga mendidih kemudian masukan
warna yang telah dibancuh sepertimana yang dikehandaki. Seterusnya masukan
bahan dan kacau bahan tersebut sehingga
penyerapan warna sekata kemudian masukan Deko Oil bagi tujuan menggalakan
penyerapan warna serta mencuci serabut bahan
dan cuka bagi tujuan mematikan warna
agar tidak luntur.
Bilah Nipah yang diwarnakan
Hasil daripada kajian pewarnaan didapati daun
Nipah mudah menyerap warna-waran yang
dibuat sepertimana contoh dibawah.
No comments:
Post a Comment