Sunday, October 22, 2017

KAJIAN PEWARNAAN KUNYIT


Pokok Kunyit

Kunyit nama saintifiknya “Curcuma longa / curcuma domestica”  atau “kurkum” dalam bahasa Arab dan “jiang huang / yu jin” bahasa China merupakan sejenis tumbuhan herba  terkenal sebagai bahan tambahan perasa masakan oleh masyarakat melayu . Ianya hidup subur di kawasan bertanah lembab dan kebiasanya kunyit ditanam dikawasan sekitar rumah atau pun di ladang - ladang pertanian. Pada masa dahulu isi kunyit digunakan sebagai bahan pewarnaan benang kapas yang ditenun menjadi kain seperti kain mugah, dastar, baraguru dan sambitan oleh masyarakat Irannun di daerah Kota Belud. Isi kunyi ditumbuk atau dikisar halus akan menghasilkan warna kuning yang membentuk motif-motif tumbuhan, binatang dan sebagainya.
 
Kunyit Hidup
kajian menggunakan  bahan isi kunyit sebagai pewarnaan bahan kraf seperti buluh, pandan, serdang dan rotan. 

Isi Kunyit telah diproses

Isi kunyit telah dikisar dan dijemur


Dalam proses ini, Isi kunyit yang telah dikisar halus akan dijemur dibawah pancaran matahari sehingga kering selama 3 hari. Setelah isi kunyit betul-betul kering ianya akan disimpan didalam satu balang kaca yang ditutup rapat dan digunakan dalam jangka masa 5 hingga 6 bulan.


Isi kunyit kering disimpan 5 hingga 6 bulan dalam balang kaca

Hasil kajian yang telah dibuat mendapati isi kunyit yang disimpan selama 5 hingga 6 bulan ini hanya menghasilkan 75% warna kuning berbanding dengan penghasilan 100% semasa bahan yang masih basah ( hidup ).

Antara bahan – bahan kraf yang boleh menghasilkan warna menggunakan pewarna ini ialah seperti rotan, buluh, pandan, kain sutera dan benang kapas.

Kain Suera

Benang Sutera

Dalam kajian ini proses mencampurkan bahan lain seperti isi kunyit, kulit tangar dan kulit bakau yang dikeringkan boleh menghasilkan warna  mengikut bahan kraf yang digunakan. Antara tindak balas pewarnaan yang dihasilkan sepertimana gambar dibawah.

Bilah Buluh

Rotan

No comments:

Post a Comment