Sunday, October 22, 2017

KAJIAN PEWARNAAN DAUN LADA DALAM PENYERAPAN WARNA BAHAN KRAF



Pokok Lada / Cili

Lada ( cili ) sejenis pokok yang mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Walaupun mempunyai rasa buah yang pedas tetapi ianya digemari oleh masyarakat melayu sebagai bahan tambahan perasa masakan. Pokok lada hidup subur di kawasan bertanah lembab dan kebiasanya ditanam dikawasan sekitar rumah atau pun diladang - ladang pertanian. Pada masa dahulu daun lada digunakan sebagai bahan pewarnaan benang kapas yang ditenun menjadi kain seperti kain mugah, dastar, baraguru dan sambitan oleh masyarakat Irannun di daerah Kota Belud. Daun lada ditumbuk  halus dan direbus bersama benang sehingga menghasilkan warna hijau. Pada asasnya benang ini digunakan untuk membentuk motif-motif tumbuhan, binatang dan sebagainya dalam penghasilan produk tenunan tradisional.

Daun lada yang telah dikeringkan

Daun kering diletakkan di dalam botol kedap udara

       
Kini  beberapa kajian menggunakan  bahan daun lada sebagai pewarnaan bahan kraf seperti buluh, pandan, serdang dan rotan.
Dalam kajian ini, Daun lada akan dijemur dibawah pencaran matahari sehingga kering selama 3 hari. Setelah daun lada betul-betul kering ianya akan disimpan didalam satu balang kaca yang ditutup rapat dan disimpan dalam jangka masa 5 hingga 6 bulan untuk digunakan.

Hasil kajian yang telah dibuat mendapati daun lada yang disimpan selama 5 hingga 6 bulan ini hanya menghasilkan 55% warna hijau berbanding dengan penghasilan 100% semasa bahan yang masih basah ( hidup ).Antara bahan – bahan kraf yang boleh menghasilkan warna menggunakan pewarna ini ialah seperti kain sutera, benang kapas dan hanya 10% penyerapan dapat dihasilkan terhadap bahan-bahan lain seperti buluh, rotan, serdang dan pandan.

Bahan Serdang

Bahan Buluh

No comments:

Post a Comment