BAHAN BAHAN
1 ekor kepala ikan Jenahak (belah 2 & bersihkan rendam dgn. asam keping selama ½ jam)
1 peket kecil rempah kari ikan
3 sudu minyak masak
½ cawan susu cair
3 pelepah daun kari
sedikit halba campur
Air anggaran 1 ½ cawan
2 keping asam gelugor
2 biji cili merah / hijau (belah 2)
1 biji tomato biji (belah 4)
Garam & serbuk perasa jika perlu.
BAHAN KISAR HINGGA LUMAT
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji cili hijau
2 biji buah keras / 1 sudu kecil kas-kas
2cm halia
Bahan di mayang nipis
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1cm halia
PROSES PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak, goreng bahan yang dimayang sehingga kuning. Masukkan rempah halba campur serta bahan kisar, tumis sehigga agak garing. Masukkan rempah kari & daun kari kacau sekejap dan tambahkan sedikit air serta kacau sehingga wangi dan naik bau.
2. Masukkan asam gelugor, air & susu cair, tutup dan biarkan mendidih, masukkan kepala ikan tadi, kecilkan api reneh seketika masukkan garam, serbuk perasa,buah tomato,cili dan juga kacang bendir jika suka, tutup sekejap dan kecilkan api.
3. Rasa garam dan angkat, sedia utk di hidang.menumis bagi memastikan rempah dan bahan tadi masak kering secukupnya)
4. Masukkan kepala ikan dan air asam jawa
5. Biarkan kering sedikit sehingga ikan mesra
6. Masukkan santan pekat dan perlahankan api, serta kacau perlahan-lahan sehingga masak dan santan menjadi pekat dalam 7 m
No comments:
Post a Comment