Wednesday, January 24, 2018

KARI KEPALA IKAN


BAHAN BAHAN
1 kilo kepala ikan merah (dibelah dua)
250 gm serbuk kari babas
250 gm cili merah (dikisar)
8 biji kacang bendi
2 biji tomato (dibelah dua)
1 mangkuk air asam jawa
10 sudu besar minyak masak
5 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih diris
3 tangkai daun kari
2 keping asam gelugor
1 sudu teh kas-kas
1 paket kecil halba campur
sedikit garam


PROSES PENYEDIAAN
1.bersihkan kepala ikan dan ketepikan.
2.bancuhkan serbuk kari dengan sedikit
air (sederhana pekat)
3.panaskan minyak untuk menumis
4.tumiskan halba campur,bawang merah, bawang putih, kas-kas dan daun kari sehingga wangi.
5.masukkan rempah kari dan cili yang telah dikisar. tumis hingga pecah minyak.
6.masukkan air asam jawa beserta dengan kepala ikan dan asam gelugor.
7.tambahkan sedikit air hingga kuah kari tadi sederhana pekat. biarkan hingga mendidih menggunakan api yang sederhana besar.



8.masukkan tomato dan kacang bendi beserta dengan sedikit garam. biarkan selama 2 minit dan padamkan api.

No comments:

Post a Comment